preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 

     

 

 

Natječaj za sudjelovanje učenika u kratkoročnim aktivnostima učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskim školama u okviru projekta Erasmus+ "Arts for future"

Prijavni obrazac možete preuzeti ovdje

Tekst natječaja možete pročitati ovdje.

Rang listu možete vidjeti ovdje.

 


 

Učenice i nastavnice Gospodarske škole Varaždin u Španjolskoj

U okviru Erasmus+ projekta Arts for future, nastavnice Gospodarske škole Varaždin Irena Ipša i Renata Mađarić i učenice Jasmina Kramarić, Klara Mihin, Laura Lacković, Tonka Papec i Marija Roginek od 2. do 6 svibnja 2022. godine sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi IET Tirant lo Blanc u španjolskom gradu Elche. U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke i Švedske.

Jedan je od ciljeva projekta podizanje svijesti učenika o zaštiti okoliša te uporaba otpada u stvaranju umjetničkih djela. Aktivnosti projekta uključivale su prezentacije i radionice o održivom razvoju, zaštiti oceana i CO2 otisku. Učenici španjolske škole prikupljali su otpadne materijale različitih boja pomoću kojih su na jednoj od radionica sudionici izradili replike slika poznatih slikara. U drugoj su radionici učenici reciklirali papir i karton u koji su umetnuli sjemenje biljaka. Na tom su recikliranom papiru učenici napisali pisma koja su međusobno razmijenili, a male komadiće papira sa sjemenjem posadili su u školskom vrtu. Jedan od zadataka bio je obaviti kupovinu na lokalnoj tržnici s naglaskom na odabiru lokalnih, kvalitetnih organskih namirnica od kojih su učenici kuharstva škole domaćina pripremili tradicionalno jelo: paellu.

Grad Elche poznat je po „street art“ umjetnosti tj. šetalištu uz rijeku koje je ukrašeno grafitima kao i po 2,5 kilometara dugom šetalištu „Palmeral“ na listi UNESCO-ove baštine. Palme su zaštićena vrsta te ih u gradu ima oko 200 000. Učenici i nastavnici imali su priliku razgledati ove i ostale povijesne znamenitosti uz stručno vodstvo.

Organizirana je i stručna posjeta gradu Valenciji u kojoj su učenici uz pomoć studenata turizma i umjetnosti obišli najvažnije povijesne znamenitosti te lokalitete „street art“ umjetnosti u centru grada. U „Gradu umjetnosti i znanosti“ koji je zapravo futurističko remek djelu španjolskog arhitekta Calatrave pogledali su edukativni film o zaštiti oceana.

Projektne mobilnosti nastavljaju se u rujnu kada će domaćin biti Gospodarska škola Varaždin.

 


 

Pobjednički logotip Ivone Novak iz 4.H za Erasmus+ projekt: Arts for future te video u kojem ona objašnjava kako je nastala njezina ideja te nečin realizacije.

 

 

 

 

Koordinatorski sastanak Erasmus+ projekta Arts 4 Future u Gospodarskoj školi Varaždin

U Gospodarskoj školi Varaždin održan je dvodnevni sastanak koordinatora Erasmus+ projekta Arts 4 Future (od 28. do 29. studenoga 2021.). Sedmero profesora iz partnerskih škola iz Grčke, Njemačke, Španjolske i Švedske posjetili su našu školu kako bi na koordinatorskim sastancima dogovorili detalje provedbe navedenoga projekta.

Dobrodošlicu im je poželjela ravnateljica Katica Kalogjera Novak uz želje za uspješnu suradnju i provedbu projekta. U radu tima sudjelovale su nastavnice: Irena Ipša, Jasminka Kelemen, Gordana Kokanović-Krušelj i voditeljica projekta Renata Mađarić.

Teme sastanaka bile su datumi i način organizacije mobilnosti u partnerskim školama kao najzahtjevniji dio provedbe projekta s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi. Provedena je analiza dosada ostvarenih ciljeva te diseminacija provedenih aktivnosti. Također, detaljno su razrađene aktivnosti koje učenici trebaju pripremiti za prvu mobilnost učenika i nastavnika koja će se održati u španjolskom gradu Elcheu u veljači 2022. godine.

Budući da se projekt bavi zaštitom okoliša, uporabom ekoloških materijala te recikliranjem otpada i njegovom uporabom u izradi novih korisnih predmeta i umjetničkih djela, koordinatorima iz partnerskih škola pokazan je prostor učeničke zadruge Sunce u kojem učenici koriste reciklirane materijale te se pomoću njih kreativno izražavaju. Taj će se prostor ujedno koristiti i u aktivnostima projekta.

Nakon sastanaka, nastavnici su obišli prostore škole uključujući i ugostiteljski praktikum u kojem ih je škola počastila ručkom koji su pripremili i poslužili učenici kuharskih i ugostiteljskih zanimanja pod vodstvom svojih profesora tako da su naši gosti mogli kušati i tradicionalne delicije našega kraja. Tijekom slobodnog vremena organiziran je obilazak povijesne jezgre grada.

_______________________________________________________

 

ErasmusDays 2021 u Gospodarskoj školi Varaždin

Učenici 3.H i 1.N razreda obilježili su Erasmus+ dane radionicom pod vodstvom profesorica Renate Mađarić i Irene Ipša. Radionica je održana 15. listopada u sklopu Dana škole.

Učenici su dobili osnovne informacije o programu i vrijednostima međunarodnih razmjena pomoću kojih sudionici, između ostalog, stječu multikulturalna znanja i vještine.

Pedstavljen im je i konkretan Erasmus+ projekt Arts for Future koji se trenutno provodi u Gospodarskoj školi. Osnovna je tema projekta zaštita okoliša. Pogledali su nekoliko videomaterijala s praktičnim rješenja ponovne uporabe određenih proizvoda koje su osmislili učenici partnerskih škola s ciljem smanjenja količine smeća.

Učenici su predložili nekoliko rješenja za smanjenje uporabe plastičnih proizvoda te izradili edukativne plakate.

Cilj događanja:

- informiranje učenika i nastavnika o programu Erasmus+ 

- promocija međukulturalnih razmjena

- stjecanje međukulturalnih znanja i vještina

- poučavanje tolerancije i boljeg razumijevanja vlastite i tuđe kulture

- predstavljanje projekta: Arts 4 Future

- podizanje svijesti o zaštiti okoliša

- analiziranje problema uporabe plastičnih proizvoda

- pronalaženje inovativnih i kreativnih rješenja za smanjenje uporabe plastičnih proizvoda

Ciljna grupa: učenici i nastavnici Gospodarske škole Varaždin

Aktivnosti i oblici rada: usmena izlaganja, predstavljanje snimljenih materijala, rasprava, oluja ideja te izrada plakata.

Očekivani rezultati:

- promotivni plakati s idejnim rješenjima učenika za smanjenje uporabe plastičnih proizvoda

- informativni plakat o međukulturalnim vrijednostima

Vrednovanje: anketni listić

https://www.erasmusdays.eu/event/arts-for-future-cut-the-use-of-plastic-products/

https://live.etwinning.net/profile?v=events

 

_______________________________________________________

Postcrossing aktivnost – A4F

 

Nakon što su učenici partnerskih škola izradili svoje profile na TwinSpace platformi uslijedila je tzv. Poscrossing aktivnost koja je trajala od prosinca 2021. do travnja 2021. godine.

Učenici su izradili razglednice te napisali kratak zagonetni tekst za partnere. Razglednice su poštom poslane partnerima koji su čitajući TwinSpace profile trebali otkriti koji su im kolege iz drugih država poslali razglednice te napisali nešto o svojoj zemlji, školi, svakodnevni aktivnostima, svojim afinitetima i slično.

Cilj je aktivnosti bio izravno komuniciranje učenika, najprije na klasičan način pisanjem razglednica te nakon toga povezivanje na modernim društvenim mrežama. Učenici su se na taj način međusobno upoznali, naučili nešto o kulturama svojih kolega te stupili u neposredni kontakt. Nakon što su svi razmijenili razglednice, izrađen je izložbeni pano u školi.

RAZGLEDNICE

                      Hrvatska                                                         Francuska                             

  

 

Njemačka                                                        Grčka

   

Švedska                                                   Španjolska

   

 

_______________________________________________________

 

 

UPOZNAVANJE I PREDSTAVLJANJE PARTNERA ARTS FOR FUTURE PROJEKTA

 

Tijekom mjeseca studenoga 2020. učenici projektnog Erasmus+ tima predstavili su se vršnjacima partnerskih škola prezentacijom koju je izradila Sandra Borak, 3.h. Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Također, učenici 3.h razreda pozabavili su se izradom logotipa potrebnog za vizualni identitet projekta. Izrađeno je 15 inovativnih i kreativnih rješenja:  

Provedena je online anketa te je nakon glasovanja odabran najbolji logotip koji će predstavljati našu školu na natječaju za konačno rješenje. Čestitke Ivoni Novak iz 3.h!

Tijekom prosinca učenici su izradili profile na eTwinning platformi kako bi se predstavili svojim vršnjacima iz partnerskih škola. U projekt se uključilo 144 učenika iz 6 škola, a iz naše škole profile je izradilo 22 učenika.

 

OBILJEŽENI ERASMUS+ DANI U GOSPODARSKOJ ŠKOLI VARAŽDIN

Učenici Gospodarske škole Varaždin obilježili su Erasmus+ dane u petak, 16. listopada međunarodnom videokonferencijom s partnerskim školama u Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Švedskoj. Tijekom videokonferencije učenici su predstavili svoje škole te podijelili svoja dosadašnja iskustva sudjelovanja u Erasmus+ projektima. Također, učenici koji nisu do sada sudjelovali u ovim projektima iznijeli su svoja očekivanja i motivaciju. Videokonferencija je ujedno i formalni početak novog Erasmus+ projekta škole pod nazivom Arts for Future čiji je cilj podizanje svijesti o zaštiti okoliša te recikliranje otpadnih materijala izradom umjetničkih instalacija. Gospodarsku školu predstavile su učenice 2.H razreda Tonka Papec i Tea Rožmarić. Cijelu videokonferenciju možete pogledati na ovoj poveznici.

 

_______________________________________________________

Agencija za mobilnost i programe EU-a dodijelila je Gospodarskoj školi Varaždin bespovratna sredstva u iznosu od 30.487 eura za provedbu Erasmus+ projekta Arts for Future u trajanju od dvije godine.

Uz Gospodarsku školu sudjeluju i partnerske škole iz Grčke, Francuske, Španjolske i Švedske, a projekt će koordinirati škola iz Njemačke.

Projekt je osmišljen kako bi se mladim ljudima koji žele podići svijest o važnosti zaštite okoliša dala mogućnost da se izraze reciklirajući otpad i pretvarajući ga u umjetnička djela. Planirane su i aktivnosti kratkoročne razmjene učenika i nastavnika. Određeni prioriteti projekta su zaštita okoliša te problem klimatskih promjena kao i aktivno uključivanje u građanske inicijative.

Ostvarivanjem ciljeva projekta kroz kreativne radionice povećat će se svijest učenika o potrebi zaštite okoliša te smanjenja klimatskih promjena te njihove vlastite odgovornosti u tim procesima, potaknut će se učenike da kritički razmišljaju te izraze svoje mišljenje o politikama kojima se uređuje zaštita okoliša, motivirat će se učenike da promiču održivi razvoj te usvajaju životne navike po načelima održivosti, omogućit će se učenicima da se kreativno izraze tehnikama recikliranja i izrade novih uporabnih predmeta („upcycling“) iz otpadnih materijala.

Kroz navedene aktivnosti učenici će razviti različite vještine poput: komunikacije, organizacije, planiranja, kritičkog razmišljanja i uporabe IT alata. Neki od rezultata projekata (zid oslikan grafitima, skulptura i mozaik od otpadnih materijala i sl.) bit će izrađeni uz mentorstvo i pomoć lokalnih umjetnika te prezentirani lokalnoj zajednici.

 

OSNOVNI PODACI O PROJEKTU

Naziv: Erasmus+ KA2: Arts for Future

Šifra projekta: 2020-1-DE03-KA229-077193_6

Proračun: 30.487 eura

Voditeljica: Renata Mađarić

Partneri: Njemačka - Gymnasium Bad Aibling, Španjolska: IES Tirant Lo Blanc, Francuska - Provence Formation, Grčka - 3 Geniko Lykeio Galatsi i Švedska – Hålabäcksskolan.

Ciljna grupa: učenici i profesori iz stranih jezika, umjetnosti i informatike

Realizacija: dvije godine 2020.-2022.

Ciljevi projekta:

  • podići  svijest učenika o važnosti zaštite okoliša te problemu klimatskih promjena
  • uključiti učenike u građanske inicijative s ciljem promicanja zaštite okoliša
  • promicati održivi razvoj i usvajanje životnih navika u skladu s načelima održivosti
  • potaknuti učenike na kreativno izražavanje uporabom recikliranih materijala
  • razviti vještine komunikacije, organizacije, planiranja, kritičkog razmišljanja i uporabe IT alata kod učenika

Aktivnosti projekta:

  • predavanja i radionice na temu zaštite okoliša, klimatskih promjena i održivog razvoja
  • istraživanje informacija i izrada informativno-edukativnih materijala koji potiču životnih stil u skladu sa zaštitom okoliša i održivog razvoja
  • predstavljanje primjera dobre prakse lokalnih umjetnika koji koriste reciklirane materijale u svom radu
  • izrade umjetničkih instalacija od recikliranih materijala pod mentorstvom lokalnih umjetnika te njihovo predstavljanje lokalnoj zajednici (zid oslikan grafitima, skulptura i mozaik od otpadnih materijala i sl.)
  • kratkoročne razmjene učenika i nastavnika s partnerskim školama

      

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
INSTAGRAM GŠV

 
Facebook GŠV

Facebook Gospodarske škole Varaždin

 
ŠKOLSKE NOVINE

3. BROJ 

2. BROJ 

1. BROJ 

 
UPISI 2022./2023.

 
BROŠURA - KDV

Njemački otvara mnoga vrata

 
DELF SCOLAIRE

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
MI MOŽEMO

 
SAMOIZOLACIJA
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu

Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
PROJEKT

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
Politika privatnosti

 
 > ERASMUS+  > Arts for Future
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / www.ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju