preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > eTwinning
eTwinning

 

 

OBILJEŽEN DAN SIGURNIJEG INTERNETA 11.2.2020.

 

ETWINNING EDUKACIJA U NAŠOJ ŠKOLI: eTwinning dio Erasmus + programa

U četvrtak 19. prosinca 2019. održan je eTwinning info dan za djelatnike naše škole. Edukaciju je održala eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar sa Strojarske i prometne škole u Varaždinu. Djelatnici naše škole imali su priliku upoznati se s prednostima i koristima korištenja eTwinning i School Education Gateway on-line platformi.

Edukaciji je prisustvovalo 27 nastavnika naše škole (po dva do tri predstavnika svakog stručnog vijeća škole). Tijekom edukacije nastavnici su se upoznali s dvije on-line platforme: eTwinning i School Education Gateway. Također, djelatnici koji još nemaju eTwinning profil, imali su priliku izraditi svoj eTwinning profil kako bi mogli postati aktivni članovi eTwinning zajednice. eTwinning ambasadorica upoznali ih je sa svim mogućnostima koje nudi eTwinning platforma: od provođenja eTwinning projekata do stručnog usavršavanja i komunikacije s nastavnicima iz cijele Europske unije i šire (44 zemlje su članice eTwinninga).

Zahvaljujemo se eTwinning ambasadorici Ani Marketin-Sedlar i veselimo slijedećoj eTwinning edukaciji!

eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar

Edukacije je prisustvovalo 27 djelatnika Gospodarske škole

Biserka Zajec, prof.

POSTANI I TI ČLAN ETWINNING ZAJEDNICE

Kako bi potaknuli učenike i nastavnike da se čim više uključuju u eTwinning projekte i postanu iskusni eTwinneri, 12. prosinca 2019. naša škola je organizirala eTwinning događaj pod nazivom „POSTANI I TI ČLAN ETWINNING ZAJEDNICE!“. Nastavnici Gospodarske škole Varaždin predstavili su tri provedena eTwinning projekta i najavili dva nova eTwinning projekta. eTwinning događaju je prisustvovalo pedesetak učenika (dva predstavnika iz svakog razreda) i dvanaest nastavnika.

12. prosinca 2019. u 12.30 sati nastavnici naše škole koji već imaju iskustva u provedbi eTwinning projekata predstavili su nastavnicima i učenicima tri provedena projekta.

Na početku događaja Jasminka Kelemen, nastavnica informatike održala je kratko predavanje o sigurnosti u mrežnom okruženju gdje je naglasila koje su opasnosti na internetu i kako se zaštiti od njih.

Nakon toga je prof. geografije Marko Godinić predstavio eTwinning i Erasmus + projekt „HERE Map Makers“ u sklopu kojeg su učenici izrađivali digitalne geografske karte lokalnog područja.

Renata Mađarić, prof. engleskog i španjolskog jezika, predstavila je eTwinning i Erasmus + projekt pod nazivom „Atrévete a emprender“ kojem je glavna tema bila poduzetništvo. Prof. Mađarić ujedno je i najavila novi eTwinning projekt pod nazivom “Mantenemos puentes“  koji će se provoditi u školskoj godini 2019./2020.

Biserka Zajec, prof. engleskog i francuskoj jezika, predstavila je eTwinning projekt pod nazivom „Visit and Taste“ koji se bavio turizmom i gastronomijom. Također je najavila i predstavila  novi eTwinning projekt „Sound Body Sound Mind Safe Future“ koji se provodi ove školske godine a kojem je tema prevencija ovisnosti i promicanje sporta.

Na kraju su svi učenici i nastavnici bili pozvani da se priključe  novim eTwinning projektima te su svi zainteresirani imali prilike odmah se prijaviti projektnim koordinatoricama i uključiti se u nove projekte.

Jasminka Kelemen, prof. informatike i eTwinning projektni koordinatori

Marko Godinić, prof., Biserka Zajec, prof. i Renata Mađarić, prof.

eTwinning događaju je prisustvovalo 50 učenika (2 predstavnika iz svakog razreda)

 

Prof. Jasminka Kelemen održala je             Prof. Renata Mađarić predstavila je 

predavanje o sigurnosti na internetu           eTwinning projekt

                                                                    „Atrévete a emprender“

Prof. Marko Godinić predstavio je eTwinning projekt „HERE Map Makers

Prof. Biserka Zajec predstavila je eTwinning projekt „Visit and Taste“

Biserka Zajec, prof.

 

 

SIGURNOST NA INTERNETU

Djeca, kao najranjiviji korisnici Interneta, mogu biti izložena neprimjerenim sadržajima ili ponašanjima na Internetu i zbog toga im je potrebna potpora odraslih, odnoso roditelja, neovisno o tome što djeca o temi sigurnosti i ponašanja na Internetu često znaju više od samih roditelja.

HAKOM - hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti na svojim mrežnim stranicama objavljuje sadržaje vezane uz sigurnost na internetu.

S ciljem edukacije roditelja i djece HAKOM je pripremio video o zaštiti djece na internetu te brošuru "Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih telefona"

 

 

 

 

EUROPSKA OZNAKA KVALITETE 

Gospodarska škola Varaždin dobila je Europsku oznaku kvalitete za izvrsnost rada na eTwinning projektu "Atrévete emprender". To znači da su rad voditeljice projekta Renate Mađarić, prof., rad učenika i škole prepoznati na najvišoj europskoj razini.

Kao rezultat toga Gospodarska škola Varaždin dobila je potvrdu o uspješnosti a, projekt će biti prikazan na posebnom području na Europskom portalu www.etwinning.net.

Čestitke!

 

 

NACIONALNA OZNAKA KVALITETE

Gospodarska škola Varaždin sudjelovala je u međunarodnom eTwinning projektu „Visit and Taste“ u školskoj godini 2017/2018. Projektni partneri naše škole bile su četiri strukovne škole iz poljskih gradova Bobowa (Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej), Skala (Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Skale), Bilgoraj ( Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju) i Strzelce Opolskie (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich) te jedna francuska strukovna škola iz grada Antony (Lycée des Métiers Théodore Monod). Projekt je koordinirala prof. Biserka Zajec.

Ovom projektu dodijeljena je oznaka kvalitete zbog pedagoških inovacija, integriranosti u kurikulum i kvalitetne komunikacije i suradnje s partnerskim školama.

Projekt „Visit and Taste“ uključivao je dvije teme : turizam i gastronomiju te je trajao je od studenog 2017. godine do lipnja 2018. a u njemu je sudjelovalo oko stotinjak učenika i 11 nastavnika. Neki od ciljeva ovog projekta bili su povećanje motivacije učenika za učenje stranog jezika, poticanje interesa za europsku i lokalnu kulturu, promicanje tolerancije, poboljšanje jezičnih vještina kod učenika kao i upoznavanje stranih kultura, običaja, tradicija i gastronomije. Tijekom ovog projekta učenici naše škole izradili su video uradak u obliku turističkog vodiča grada Varaždina, snimili mnoge fotografije, napisali i razmijenili recepte tradicionalnih lokalnih specijaliteta, razmijenili razglednice, izradili Prezi prezentaciju turističkih atrakcija grada Varaždina, i na kraju pripremili tradicionalna jela projektnih partnera. Osim poboljšanih komunikacijskih vještina na engleskom jeziku naši učenici su se imali priliku usavršiti i u informacijsko-tehnološkim vještinama koristeći razne web alate tijekom projekta (mentimeter, padlet, prezi i movie maker).

 

 

NACIONALNA OZNAKA KVALITETE

Gospodarska škola Varaždin 11. rujna 2017. godine potpisala je sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Atrévete a emprender“, u prijevodu: „Odvaži se uključiti u poduzetništvo“ u okviru Erasmus+ programa, KA2 strateška partnerstva među školama (2017-1-ES01-KA219-037818_6) koji će se realizirati u suradnji s partnerskim školama u inozemstvu: Španjolska: IES Melchor de Macanaz, Hellín; Italija: I.I.S. „Vespucci-Colombo“, Livorno; Grčka: Gymnasio Armeniou, Armenio Larissa, Poljska: LLXXVIII LO im. Marii Pawlikowskej_Jasnorzewskiej w Warszawie, Varšava i Portugal: Agrupamento de Escolas de JoséRelvas Alpiarça, Alpiarça. Projekt je završio u rujnu 2019. godine.

Dokaz uspješnosti provedenog projekta je dodijeljeno priznanje eTwininng i Erasmus+ službi kao i nagrada oznake kvalitete za proveden projekt.

Ovaj projekt jedan u nizu već provedenih projekata EU-a Gospodarske škole Varaždin kojima se promovira poduzetništvo i samozapošljavanje učenika nakon završenog školovanja te se na taj način pridonosi smanjenju nezaposlenosti i ranog napuštanja školovanja.

Jedan od ciljeva projekta bio je razviti poduzetničke vještine učenika za bolju konkurentnost na globalnom tržištu rada kroz različite aktivnosti projekta. Zahvaljujući mobilnostima u partnerske škole u inozemstvu te komunikaciji s partnerima učenici su imali mogućnost razviti jezične vještine i vještine uporabe različitih alata IKT-a. Također, u okviru projekta promoviran je turistički potencijal varaždinske regije. Veći dio projektnih aktivnosti odvijao se na španjolskom jeziku budući da učenici trećih i četvrtih razreda smjera hotelijersko-turistički tehničar uče tri strana jezika od kojih je jedan i španjolski jezik.

 

 

CULTURAL HERITAGE

22.3.2019. na našoj je školi prezentiran projekt Cultural Heritage. 2018. proglašena je godinom kulturne baštine te su se i naši učenici svojim projektom pridružili podizanju svjesnosti o važnosti očuvanja kulturne baštine u svim njenim aspektima. Ujedno su sagledali i mogućnosti uključivanje kulturne baštine u održivi turizam.

Projekt je proveden pod vodstvom prof. Irene Ipša, a u izradi su sudjelovali svi učenici 4.H razreda, smjer Hoteljersko-turistički tehničar, i dvije učenice 3.H razreda.

Učenici su izradili prezentacije i snimili filmove u kojima su pokrili sljedeće teme:

 • Što je kulturna baština i kako se dijeli
 • Nematerijalna kulturna baština
 • Arhitektura u Hrvatskoj kao dio kulturne baštine
 • Narodni plesovi i nošnje
 • Naivna umjetnost
 • Lepoglavska čipka
 • Gastronomija
 • Varaždinske palače
 • Varaždinski muzeji
 • Varaždinske crkve i groblje
 • Varaždinski Stari grad
 • Dvorac Trakošćan
 • Kulturni događaji u Varaždinu
 • Moderan Varaždin za budućnost

Učenici su na vrlo kreativan i maštovit način obradili ove teme, učenica Tihana Druško vlastoručno je izradila poznatu Lepoglavsku čipku, a Josipa Ovčar i Leonarda Purgarić počastile su nas vlastito izrađenom 'Zlevkom' koju su pripremile u školskom praktikumu pod vodstvom Mirjane Habek, nastavnice teoretske nastave iz kuharstva.

Hvala svim učenicima i kolegici Mirjani Habek na uloženom trudu i vremenu!

 

 

 

 

Irena Ipša, prof. engleskog jezika

 

ETWINNING SEMINAR 'KULTURNA BAŠTINA' U KRAKOWU

 

U razdoblju od 5.7. – 8.7.2018. prof. Irena Ipša sudjelovala jena multilateralnom seminaru u Krakowu u Poljskoj pod nazivom 'Cultural Heritage'.

Svrha ovog seminar je omogućiti suradnju nastavnika sa svojim europskim kolegama i upoznavanje sudionika s eTwinning platformom, ovladavanje osnovnim web alatima potrebnim za provedbu projekta, pronalaženje projektnih partnera, prijava eTwinning projekta, kao i uključivanje ideje o kulturnoj baštini u eTwinning projekte. 

Na uvodnom predavanju naglašeni su elementi potrebni za stvaranje dobrih partnerskih odnosa i omogućeno je međusobno upoznavanje sudionika kroz brojne interaktivne aktivnosti. Na radionici 'eTwinning alat' prvo smo se upoznali s eTwinning platformom i vježbali njeno korištenje radeći na vlastitom prijenosnom računalu. Svladali smo osnovne početne radnje za pokretanje projekta na eTwinning platformi. Zatim smo se na radionici 'ICT alati za eTwinning projekt' upoznali s  nekim web alatima koje možemo koristiti u provedbi projekta (Pizap, Quizziz, Padlet, Canvy, Symbaloo)  gdje smo također vježbali na vlastitim prijenosnim računalima. Na radionici o poeziji i kulturnoj baštini istaknuta je važnost učenja o baštini kroz uključivanje više osjetila i iskustva. U sljedećoj je radionici istaknuta važnost kulturne baštine u prihvaćanju različitosti, razvijanju međusobnog poštovanja i suradnje između različitih kultura. Potom smo upoznati s načinima kako se eTwinning može proširiti i u Erasmus+ projekt, vidjeli smo primjere dobre prakse, a potom i dobili upute kako provesti planiranje vlastitog projekta s još nekoliko sudionika seminara.

Projekt pod nazivom Share and create  provode profesorice Marzena Miekina i Renata Radzikowska iz Poljske, Katerina Konstantinides-Vladimirou s Cipra i Irena Ipša iz Hrvatske u periodu od rujna 2018 do kraja prosinca 2018. U projekt će biti uključeno otprilike 40ak učenika ukupno  iz četiri škole. Iz naše škole u projektu će sudjelovati učenici 3. H, 4.H i 4. A razreda.

Cilje projekta je podići svjesnost svih sudionika o važnosti kulturne baštine, promicati održivi turizam, razvijati jezične, komunikacijske i IT vještine.

Učenici će se u prvoj fazi projekta međusobno upoznati kreirajući svoje profile, fotografirati znamenitosti svojih gradova i regija, opisati ih, te predstaviti neki mit ili legendu vezanu uz neke od znamenitosti, a potom će izraditi interaktivne mape.

U drugoj će fazi učenici osmisliti turističko vođenje kroz svoj grad ili regiju.

U trećoj će fazi izraditi kratak prikaz najpoznatijih nacionalnih jela svoje regije, pripremiti jedno jelo i izraditi suvenir u radionici keramike koji će predstaviti sve tri zemlje sudionice projekta.

Planirani materijalni rezultati projekta su izrada vođene turističke ture, izrada knjižice recepata i izrada suvenira,dok su nematerijalni rezultati razvijanje vještina komunikacije i suradnje, proširivanje znanja o drugim kulturama i razvijanje tolerancije spram različitosti.

OBILJEŽEN ETWINNING DAN KROZ DEGUSTACIJU SPECIJALITETA POLJSKIH PARTNERA

 

U utorak 5.06. obilježen je eTwinning dan na našoj školi. Tom prigodom održana je degustacija specijaliteta naših poljskih projektnih partnera kao i prezentacija rezultata  eTwinning projekta  „Visit and Taste“  („Posjeti i kušaj“) na oglasnoj ploči škole. Učenici 1 V razreda pripremili su u kuharskom praktikumu dva poljska specijaliteta naših projektnih partnera iz gradića Bobowa i Bilgoraj u Poljskoj tako da su svi učenici i nastavnici naše škole imali priliku degustirati poljski kuglof od mrkve i cikle i poljski kruh od hajdine kaše. Na isti način naši poljski partneri pripremili su i degustirali varaždinske klipiće. Ovim događajem obilježen je završetak eTwinning projekta „Visit and Taste“ u kojem je sudjelovalo tridesetak učenika naše škole pod mentorstvom prof. Biserke Zajec i Irene Ipša.

Ovaj projekt koji se sastoji od dvije teme : turizma i gastronomije trajao je od studenog 2017. godine do lipnja 2018. a u njemu je sudjelovalo oko stotinjak učenika i 11 nastavnika iz četiri poljske, jedne francuske i jedne hrvatske strukovne škole (Gospodarska škola Varaždin). Neki od ciljeva ovog projekta bili su povećanje motivacije učenika za učenje stranog jezika, poticanje interesa za europsku i lokalnu kulturu, promicanje tolerancije, poboljšanje jezičnih vještina kod učenika kao i upoznavanje stranih kultura, običaja, tradicija i gastronomije. Tijekom ovog projekta učenici naše škole izradili su video uradak u obliku turističkog vodiča grada Varaždina, snimili mnoge fotografije, napisali i razmjenili recepte tradicionalnih lokalnih specijaliteta, razmjenili razglednice, izradili Prezi prezentaciju turističkih atrakcija grada Varaždina, i na kraju pripremili tradicionalna jela projektnih partnera. Osim poboljšanih komunikacijskih vještina na engleskom jeziku naši učenici su se imali priliku usavršiti i u informacijsko-tehnološkim vještinama koristeći razne web alate tijekom projekta (mentimeter, padlet, prezi i movie maker).

Poljske učenice iz gradića Bobowa pripremaju varaždinske klipiće

eTwinning dan na Gospodarskoj školi Varaždin

 

KONTAKTNI SEMINAR U KRAKOWU

 

Nastavnica Gospodarske škole Varaždin, prof. BiserkaZajec sudjelovala je na kontaktnom seminaru „Poduzetništvo u eTwinning projektima“ održanom u Krakowu, u periodu od 5. 10. do 8. 10. 2017. Na seminaru, koji  je bio organiziran od strane poljske nacionalne službe za podršku u eTwinningu, sudjelovalo je ukupno 67 sudionika iz 11 europskih zemalja. Osim nastavnice iz Gospodarske škole Varaždin, na seminaru su sudjelovala i 4 nastavnika iz različitih srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske (Split, Osijek, Opuzen i Rijeka).

Svrha seminara bila je  poticanje sudionika na korištenje portala eTwinning za komunikaciju i suradnju u eTwinning projektima. Tijekom predavanja i radionica sudionici aktivnosti imali su se prilike detaljno upoznati s mogućnostima eTwinning platforme.Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. Na radionicama profesionalnog usavršavanja sudionici su mogli razviti svoje vještine korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi i provedbi projekta. Veliki dio vremena bio je posvećen pronalasku partnera i zajedničkom dogovaranju novih projekata.

Tijekom boravka na seminaru prof. BiserkaZajec ostvarila je partnerske odnose s profesorima srednjih strukovnih škola iz Poljske i Francuske, te je dogovorila novi eTwinning projekt pod nazivom „Visitand Taste“ koji će krenuti u realizaciju od studenog i trajat će do svibnja ove školske godine. 

 

POZIV UČENICIMA DA SE UKLJUČE U ETWINNING PROJEKT „ VISIT AND TASTE“

Pozivaju se svi učenici Gospodarske škole Varaždin da se uključe u eTwinning projekt „Visitand Taste“. Projekt je namijenjen učenicima od 16-19 godina koji žele usavršiti svoje znanje engleskog jezika, unaprijediti svoje informacijsko-komunikacijske vještine i surađivati s učenicima srednjih strukovnih škola iz Poljske i Francuske. U ovaj projekt može se uključiti 10-30 učenika naše škole.

Projekt uključuje razne aktivnosti na temu turizma i gastronomije. Aktivnosti će obuhvaćati predstavljanje varaždinskih turističkih znamenitosti i tradicijskih gastronomskih specijaliteta te upoznavanje istih od strane Poljske i Francuske.

Svi zainteresirani učenici mogu se javiti prof. Biserki Zajec ili svojim profesorima engleskog jezika.

 

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
SAMOIZOLACIJA
 
UPISI 2020./2021.

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
Projekt "Ja MOGU"

 

 
DELF SCOLAIRE

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
 > eTwinning
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / www.ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju