2011-10-20 15:12:22

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HRANE I ZDRAVE PREHRANE I SVJETSKOG DANA KUHARSTVA

U razdoblju od 3. 10. 2011. do 27. 10. 2011. u  okviru Projekta MJESEC ZDRAVE HRANE u Gospodarskoj školi osmislili smo različite sadržaje i aktivnosti kojima želimo obilježiti Svjetski dana hrane te ukazati na važnost  zdrave prehrane.

 

 

Cjelokupne aktivnosti osmislile su profesorice iz Vijeća prirodne grupe predmeta, a realiziraju ih u suradnji s drugim profesorima i učenicima škole.

Kroz edukativne listiće i prigodno uređene panoe u prostoru škole,  do sada smo obilježili tjedan mlijeka i tjedan vegetarijanstva, a u planu su još tjedan zdrave prehrane i tjedan voća i povrća.

Naša kolegica, i sama vegetarijanka, profesorica Dubravka Kunić je, za učenike i djelatnike, održala u školskoj knjižnici zanimljivo i poticajno predavanje o vegetarijanstvu i vegetarijanskoj prehrani.

   

 

Obilježen je i Dan kruha, a za to su se pobrinuli učenici kuhari i njihovi nastavnici priredivši izložbu s obiljem krušnih proizvoda i slikovni prikaz kako nastaju PIZZA i KLIPIĆI, a uz tjedan voća i povrća pripremaju kolače od kraljice voća – jabuke.

Kako bi ova akcija, osim edukativnih sadržaja imala i onaj humanitarni, svaki smo tjedan prikupljali hranu za potrebe kuhinje VARAŽDINSKOG CARITASA. Odaziv učenika u akciji je izuzetno velik i hvale vrijedan, te je prikupljeno uistinu mnogo različite i raznolike hrane na što smo posebno ponosni.

   

Projekt MJESEC ZDRAVE HRANE u Gospodarskoj školi prigodno smo završili u četvrtak, 27. 10. 2011. g. Za vrijeme velikog odmora, u glavnom holu škole, ponudili smo učenicima i djelatnicima mali zdravi obrok – kruh s raznovrsnim sirnim namazima po vlastitoj recepturi, kolače i peciva te degustaciju vegetarijanskih i veganskih jela.  Sav kruh, pecivo i kolače donirala nam je PEKARA EDI iz Nedeljanca, na čemu smo neizmjerno zahvalni.

 

 

Istovremeno, u praktikumu naše škole povodom Međunarodnog dana kuhara održana je kuharska prezentacija "Održivi razvoj kuhinje". U organizaciji HKS-a održali su je vrsni hrvatski kuhari Marija Denžić i Željko Bešenić iz hotela Minerva te Božena Pijanec iz varaždinske Opće bolnice. Učenici kuhari Gospodarske škole tom su prilikom od iskusnih kolega mogli mnogo naučiti.

 

 

 


Gospodarska škola Varaždin