2013-12-02 13:20:22

Susret sa svjetski poznatim gurmanskim kuharom sirove hrane

U knjižnici Gospodarske škole Varaždin 2. prosinca 2013. održan je virtualni susret učenika s Borisom Lauserom, gurmanskim kuharom sirove hrane iz Berlina, Njemačka. Temeljem svog dugogodišnjeg iskustva u sirovojedstvu i gurmanskim načinom pripreme hrane od, uglavnom, svježeg povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki, gost je predstavio koncept sirove hrane te načine njene pripreme i rezultate od kojih rastu zazubice.

Boris Lauser poznati je kuhar sirove hrane koji drži tečajeve i radionice na tu tematiku širom svijeta, a redovito na Baliju i u Berlinu gdje uglavnom živi. Od malena obožavatelj gurmanskih okusa, Boris je od magistra računarstva sa sjajnom karijerom u Ujedinjenim Narodima u svojim dvadesetima, svoj životni put naglo zaokrenuo u smjeru pripreme organske i sirove hrane i sada dostiže jednako dobre uspjehe.

Predavanje je započeo svojom osobnom pričom koja je obuhvaćala njegovu želju za stalnim isprobavanjem novih okusa i netradicionalnih kombinacija, te istodobno interes za optimalno zdravlje i ulogu zdrave hrane u tome. Kao mladić je u San Franciscu imao prilike kušati lazanje i tortu od „sira“ u restoranu sirove hrane, koje su ga oduševile. Odlučio je slijediti program sirove hrane kojim se izliječio od teških oblika alergija i kroničnog umora, što ga je motiviralo da se u potpunosti posveti novoj karijeri. Nakon razlaganje vlastite motivacije, Boris je iznio činjenice poput onih da se izlaganjem hrane temperaturi višoj od 40 C gube nutritivni sastojci -- vitamini, minerali i enzimi -- pri čemu će oni većim dijelom nestati prženjem i pečenjem na visokim temperaturama, a najbolje će se sačuvati kuhanjem na pari. Idući dio predavanja posvetio je brojnim mogućnostima pripreme namirnica, od zelenih smoothiea sa sjemenkama, hranjivih salata sa slasnim preljevima od povrća ili voća i orašastih plodova, do raznih sireva, kruhova, krekera te slastica koje su sve prisutne svojim izgledom ostavile bez daha. Demonstrirao je i način pripreme ovih recepata na mikserima i multiprakticima visoke brzine te dehidratoru za pripremu kruha, pizza, lazanja, krekera i keksa.

Susret s Borisom Lauserom održao se virtualno uz pomoć Skypea, na engleskome jeziku, pred četrdesetak učenika Gospodarske škole među kojima su brojni bili učenici kuharskoga smjera. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s gostom i time pridonijeli zadovoljstvu sviju prisutnih.


Gospodarska škola Varaždin