preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

POSJET UPRAVNIH REFERENATA I POSLOVNIH TAJNIKA USTAVNOM SUDU REPUBLIKE HRVATSKE

Autor: Vjekoslav Mauriček, 19. 5. 2022.

Učenici četvrtih razreda Gospodarske škole Varaždin smjera Upravni referent i Poslovni tajnik posjetili su 19.5.2022. godine Ustavni sud Republike Hrvatske. Posjet je dogovorila Katica Kalogjera Novak, naša dosadašnja ravnateljica koja je sa sadašnjom ravnateljicom Jasminkom Kelemen te nastavnicama strukovnih predmeta s područja prava Darinkom Jezidžić, Šteficom Erdec i Gordanom Kukina Balun bila u pratnji učenika u Ustavnom sudu.

Ustavni sud nije sud u klasičnom smislu. Njega se često naziva „četvrtom vlasti“ ili „međuvlasti“ i  učenicima nije jednostavno shvatiti što, na čiju inicijativu i na koji način taj sud radi – organizirana terenska nastava je imala svrhu pomoći rasvijetliti ulogu tog suda u našoj zemlji te potaknuti učenike na zainteresiranost za zadaće vlasti, aktivno građanstvo  i korištenje mehanizama zaštite njihovih prava.

Domaćini su se potrudili na jednostavan način približiti nam ustavno sudovanje općenito te naš Ustavni sud i njegovu ulogu.

Učenicima je dr.sc. Teodor Antić, glavni tajnik Ustavnog suda, prezentirao povijest ustava, korijene ustavnog sudovanja te svrhu i  modele ustavnog nadzora koji su danas prisutni u svijetu s naglaskom na austrijski model koji se primjenjuje i kod nas. Posebno je zanimljivo bilo čuti o ustrojstvu suda, sudskoj upravi, donošenju odluka i postupku sa spisima. Kakve predmete sud rješava i kojim tempom približeno nam je kroz statističke podatke.

Dr. sc. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, također se potrudio učenicima objasniti značaj Ustavnog suda, ali i dati odgovore na naša sasvim praktična pitanja vezano uz teme koje su podijelile društvo unatrag godinu dana.

Našem posjetu su prisustvovali i sudski savjetnici čiju je ulogu predsjednik suda posebno istaknuo i pohvalio.

Zahvalni smo predsjedniku Ustavnog suda, glavnom tajniku te zaposlenicima suda i sretni što smo iz prve ruke saznali kako i što se radi na Ustavnom sudu.
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
INSTAGRAM GŠV

 
Facebook GŠV

Facebook Gospodarske škole Varaždin

 
ŠKOLSKE NOVINE

3. BROJ 

2. BROJ 

1. BROJ 

 
UPISI 2022./2023.

 
BROŠURA - KDV

Njemački otvara mnoga vrata

 
DELF SCOLAIRE

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
MI MOŽEMO

 
SAMOIZOLACIJA
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu

Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
PROJEKT

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
Politika privatnosti

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / www.ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju