preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

Večer poezije

Autor: Vjekoslav Mauriček, 24. 3. 2021.

U povodu Svjetskog dana poezije u utorak (23.ožujka 2021.) u 20.30h preko aplikacije zoom organizirana je večer poezije na bednjanskom govoru. Učenici 2.a razreda  zajedno sa svojom razrednicom Nadicom Kolarić i školskom knjižničarkom Barbarom Dukarić  pripremili su prigodni program i ugostili autoricu Manuelu Mikulić-Banfić koja nam se predstavila sa dvije zbirke pjesama Jedan život/Jane življanja i Drhtaj.

                             

                              

Autorica piše na izvornom bednjanskom govoru. U svojim pjesmama govori o skromnom i jednostavnom životu na selu, u kojem su se unatoč siromaštvu i jednostavnosti, ljudi itekako znali iskreno veseliti, smijati se, voljeti i radovati malim stvarima.

 

Nakon što nam je autorica pročitala svoje pjesme Bednjo, Edešel si, Nuoč f grodu i Hižico svato odgovorila nam je i na pitanja:  Zašto se Hrvati  ne mogu pohvaliti da su narod koji previše čita, posebno mladi? Zašto se odlučila pisati  na bednjanskom govoru? Ipak, bednjanski je govor (nama koji ga ne znamo) strani jezik. Ovogodišnja dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike je poznata Varaždinka, bivša lidranovka Vida Sever. Ima samo 20 godina. Nagradu je osvojila za rukopis Suho mjesto. Na HRT-u je izjavila da piše o ljubavi i odnosima među ljudima. Zanima nas o čemu Vi pišete? Na satu književnosti, prije negoli počinjemo ulaziti u svijet određenog djela, profesorica nam ispriča koji su to poznati pisci i kako su oni utjecali na stvaralaštvo pisca kojim se bavimo. Tko su Vaši uzori u stvaranju pjesama? U doba interneta, društvenih mreža, ima li po Vama smisla pisati poeziju?

 

Bila je to orginalna i posebna večer poezije u kojoj smo promovirali čitanje i pisanje poezije. Autorici zahvaljujemo na poklonjenim zbirkama koje su upotpunile fond naše knjižnice. Pozivam učenike i ostale da posude zbirke i uživaju u pravoj domaćoj poeziji.

Knjižničarka

      
Priloženi dokumenti:
Svjetski_dan_poezije1.odp (1.43 MB)
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
INSTAGRAM GŠV

 
Facebook GŠV

Facebook Gospodarske škole Varaždin

 
ŠKOLSKE NOVINE

3. BROJ 

2. BROJ 

1. BROJ 

 
UPISI 2022./2023.

 
BROŠURA - KDV

Njemački otvara mnoga vrata

 
DELF SCOLAIRE

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
MI MOŽEMO

 
SAMOIZOLACIJA
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu

Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
PROJEKT

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
Politika privatnosti

 
VANJSKI LINKOVI

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / www.ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju